Η αγάπη για το τραγούδι και τη μουσική, αλλά και η ανάγκη της ομαδικής επικοινωνίας με κοινό σκοπό, μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε τα μουσικά σύνολα στο 6ο Γυμνάσιο Αθήνας, το σχολικό έτος 2021-2022.

   Μαθήτριες και μαθητές, συνοδοιπόροι σε αυτό το μουσικό ταξίδι αποδοχής και επικοινωνίας, μέσα από την ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο του σχολείου μας, συμμετείχαν στον εορτασμό τόσο της επετείου του Πολυτεχνείου όσο και των Χριστουγέννων

   Στη γιορτή των Χριστουγέννων ακούσαμε από τη χορωδία και την ορχήστρα τραγούδια και κάλαντα από όλο τον κόσμο.

  Στο εικαστικό μέρος της γιορτής των Χριστουγέννων μαθητές της Γ’ γυμνασίου με φαντασία και δημιουργικότητα, έφτιαξαν κατασκευές σύμφωνα με το πνεύμα των εορτών με πολλή αγάπη.

«Προκάδο Πορτοκάλι»

  Το Α2 τους σχολείου μας και οικοδεσπότες στη γιορτή μας, ασχολήθηκε και παρουσίασε το «Προκάδο Πορτοκάλι», ένα έθιμο φερμένο από την Κεφαλλονιά για να ομορφύνει τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς μας.  

   Είναι από τα πιο όμορφα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, που ακόμα υπάρχει σε ελάχιστα χωριά.

   Πριν πολλά χρόνια, τα παιδιά έλεγαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς με έναν τρόπο διαφορετικό από το σημερινό …μ’ ένα «προκάδο πορτοκάλι». Το πορτοκάλι αυτό ήταν στολισμένο με γαρίφαλα που έμοιαζαν με πρόκες, γι’ αυτό λέγεται και προκάδο.

   Τα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα, το κρατούσαν σε μια πιατέλα ή στα χέρια τους και πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και ευχές όπως, “Χρόνια Πολλά”, “Να σου δίνει ο Θεός δροσιά και άρωμα σαν τους χυμούς αυτού του πορτοκαλιού”. Στη συνέχεια, ο νοικοκύρης έπαιρνε μια πρόκα γαρίφαλο και, αφού τη μασούσε, έδινε το φιλοδώρημά του στα παιδιά.

   Η συγκεκριμένη πρωτότυπη περιφορά γινόταν το πρωινό της Πρωτοχρονιάς. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από παλιά, τότε που οι άνθρωποι ήταν φτωχοί και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μουσικά όργανα για να πουν τα κάλαντα. Μ’ αυτόν τον τρόπο περιφέρονταν στα σπίτια των αφεντάδων και μάζευαν τον «μποναμά» τους (το χαρτζιλίκι τους). Είναι ένα έθιμο που το συναντάμε κυρίως στην Κεφαλλονιά και είναι τόσο όμορφο, που όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε να διατηρηθεί.

Κεφαλλονίτικα κάλαντα Πρωτοχρονιάς

Άγιος Βασίλης έρχεται, Γενάρης ξημερώνει

ο μήνας που μας έρχεται τον χρόνο φανερώνει.

Την άδεια γυρεύουμε στο σπίτι σας να μπούμε

τον Άγιο με όργανα και με φωνές να πούμε.

Εκοίταξα στον ουρανό και είδα δυο λαμπάδες

και με το καλωσόρισμα καλές σας εορτάδες

και πάλι ξανακοίταξα και είδα δυο στεφάνια

και με το καληνύχτισμα καλά σας Θεοφάνια.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

   Οι δύσκολοι καιροί της εποχής COVID μας έκανε δημιουργικούς και αλληλέγγυους. Μπορεί να παρουσιάστηκε η δουλειά μας σε πολύ περιορισμένο κοινό, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, αλλά η φλόγα των παιδιών μέσα από την τέχνη και την παράδοση κρατιέται ζωντανή!

Είμαστε πολύ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για αυτή τους την αγάπη και την προσπάθεια!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους, με ταξίδια μέσα από τη γνώση και τον πολιτισμό!  

Γιορτή Χριστουγέννων