Αγαπητές και αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες

Με χαρά σας ενημερώνουμε, ότι το σχολείο μας συμμετέχει στο πολύ ελπιδοφόρο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης «Μαθαίνω Ανακυκλώνω».

Το εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘ πρόγραμμα υλοποιείται από την πρωτοβουλία «Περσεφόνη» σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να πετάμε στα σκουπίδια περισσότερα από το 80% πολύτιμων υλικών.

Από την εθνική οικονομία χάνονται περίπου  400 εκατομμύρια € ετησίως, γιατί κατά κανόνα απορρίπτονται εισαγόμενα υλικά.

Άλλο τόσο κοστίζει η ταφή στην Φυλή ή αλλού, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος υποβάθμισης των παρακείμενων περιοχών.

Πολύτιμοι πόροι γίνονται «σκουπίδια» επειδή ανακατεύονται (συνήθως με αποφάγια) οπότε η ανάκτηση τους γίνεται απαγορευτική. Μόνη λύση, δεσμευτική από ευρωπαϊκές Οδηγίες, είναι η διαλογή στην πηγή, δηλαδή να διαχωρίζουμε στο σπίτι μας τα διαφορετικά υλικά (αποφάγια, χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, μη ανακυκλώσιμα κ.λπ.)

Ωστόσο η διαλογή στην πηγή δεν είναι εύκολο να διαδοθεί:

  • Προϋποθέτει άριστα εκπαιδευμένους δημότες, που θα είναι συνεπείς, όταν ο δήμος εγκαταστήσει συστήματα διαλογής-συλλογής διαφορετικών ρευμάτων υλικών. Χωρίς εκπαίδευση, οι χωριστοί κάδοι θα γεμίζουν σύμμικτα υλικά, με εφιαλτική επιβάρυνση για τους δημότες.
  • Εάν αντίστροφα ο δήμος δαπανήσει χρήματα για να εκπαίδευση, πριν εγκαταστήσει τα 5 χωριστά ρεύματα διαλογής-συλλογής, τότε οι δημότες δεν θα βρίσκουν κοντά στο σπίτι τους κατάλληλους κάδους, θα απογοητευτούν και το σύστημα να ναυαγήσει.

Μέχρι το επιθυμητό σημείο, το σύστημα να αυτοχρηματοδοτείται από την αξία των ανακυκλώσιμων υλικών, η μετάβαση προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις σε εκπαίδευση και εξοπλισμό, που ελάχιστοι ελληνικοί δήμοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν.

Στην Περσεφόνη σκεφτήκαμε ότι ο ιδανικός χώρος για να ξεκινήσει αυτή η εκπαιδευτική μετάβαση, χωρίς δυσβάσταχτα τέλη για τους δημότες, είναι η σχολική κοινότητα.

Χωρίς καμία επιβάρυνση για τον δήμο προσφέρουμε εθελοντικά:

  • 5 διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης: Χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, μικρές μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές.
  • Έμπειρους συνεργάτες που θα υποστηρίζουν την σχολική κοινότητα και θα λύνουν καθημερινές απορίες.
  • Συνεργασία με τα αρμόδια Συστήματα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης, ώστε τα υλικά να παραλαμβάνονται.
  • Όποτε είναι εφικτό οικονομική ανταπόδοση για την σχολική κοινότητα, ώστε τα παιδιά μας να  μάθουν ότι τα υλικά αυτά έχουν αξία.
  • Να διδαχθούμε όλες και όλοι την τεράστια σημασία της κυκλικής οικονομίας για την πόλη μας, την Ελλάδα και τον πλανήτη. Δεν έχουμε πλέον το περιθώριο να εξορύσσουμε αενάως πρώτες ύλες και να κόβουμε δάση για να παράγουμε πολύτιμα υλικά, που καταλήγουν σε χωματερές.

Η σχολική κοινότητα είναι ο ιδανικός χώρος για εκπαίδευση του πιο ενεργού τμήματος της κοινωνίας, των παιδιών μας, των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Είναι στο χέρι μας να γίνει το σχολείο μία πράσινη γωνιά κυκλικής οικονομίας

Όλες και όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε ώστε ο δήμος μας να γυρίσει σελίδα στο κρίσιμο ζήτημα της κυκλικής οικονομίας.

Για την ομάδα της Περσεφόνης

Γιώργος Κρεμλής

Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γιάννης Τσιρώνης

Πρώην Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος.

Πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης «Μαθαίνω Ανακυκλώνω»

Ενημερωτική συνάντηση με τους γονείς/κηδεμόνες
Δείτε περισσότερα εδώ